Tekoälyn läsnäolo arjessa saattaa olla jopa suhteellisen huomaamatonta, koska olemme jo tottuneet siihen. Mutta jos pysähdymme ajattelemaan missä kaikkialla tekoälyä esiintyy, se on aika uskomatonta. Tekoäly on jopa vienyt jo usealta ihmiseltä työpaikat. Esimerkiksi tehtailla koneet suorittavat nopeammin annetut tehtävät ja ne eivät pyydä palkkaa tai työporukan virkistysiltoja. Yrittäjien investoidessa uusiin koneisiin, juuri esimerkiksi tehdastyöntekijöiden tarve pienenee. Tämä on yksi monesta esimerkistä miten tekoäly ja automaatio näkyy arjessamme.

Jokaisesta liikkeestä jää jälki


Sosiaalisessa mediassa juuri sinulle tarkoitetut mainokset ponnahtavat esiin kun olet hakenut selaimesta jotain ja selaimeesi on tallennettu evästeitä. Robotti-imurit toimivat itsekseen ja osaavat tunnistaa esteet. Älykellot ilmoittavat sinulle oletko nukkunut huonosti tai oletko stressaantunut. Tekoäly kehittyy päivä päivältä ja tulevaisuudessa se on vieläkin enemmän läsnä arjessamme. Ihmisistä kerätään dataa niin paljon, että automatisointi, tekoäly ja robotiikka on mahdollista. Ihmisten yksilöidyt preferenssit tiedetään ja datan keruun ansiosta mahdolliset halut ja tarpeet on mahdollista hyödyntää erilaisten ohjelmien, koneiden, palveluiden ja tuotteiden muodossa. Tutkijat ja yrityksen osaavat hyödyntää dataa niin paljon, että tämä on mahdollista ja sitä myöden tuottaa kokoajan enemmän älyllisiä ja automatisoidumpia tuotteita ihmisten tarpeiden mukaan.

Tunteeton työkaveri


Yle ennustaa, että tulevaisuudessa tekoäly ja robotit tekevät jopa lääkäreiden ja juristien töitä. Tekoäly pystyy auttamaan vaikkapa ihosyövän tunnistamisessa tai röntgenkuvien tulkinnassa. Tekoäly tunnistaa myös kasvoja, muuttaa puhetta automaattisesti tekstiksi ja ohjaa autoja. Itseohjautuvat autot kehittyvät tällä hetkellä voimakkaasti ja niitä suunnittelevat myös suuret digijätit kuten Google. Se on täysi fakta, että tulemme elämään tekoälyn keskellä koko elämämme. Saa nähdä mihin asti tämä kaikki kehittyy meidän elämämme aikana.

Lähteet

Mäkäräinen-Suni I. Powerpoint. Tekoäly, automatisaatio ja robotiikka. 2021.


1 kommentti

Otto Tunturi & #183;toukokuu 23, 2021 11:30 am

Kiinnostava aihe ja blogi vei ajatukset hetkeksi tulevaisuuteen. Tekoälyn mahdollisuuksista hyvin puhuttu blogissa. Blogi oli hieman lyhyt. Aihe oli niin kiinnostava, että olisin voinut lukea lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *