Koronan vallitessa maailmalla digitalisaatio ja digitalous on noussut maailmanlaajuiseksi normiksi. Ihmiset ovat etätöissä ja asiointi hoidetaan kontaktittomasti verkossa. Monet yritykset ovat hyötyneet tästä, koska heidän ei ole tarvinnut avata kivijalkakauppaa vaan asiointi sujuu yhtä mallikkaasti verkossa digitaalisesti. Monia uusia pelkästään digitaalisia yrityksiä on noussut tietoisuuteen ja monien olemassa olevien yritysten ja palveluiden käyttö on noussut koronan aikana räjähdysmäisesti. Palveluiden siirtyessä enemmän ja enemmän verkkoon ja digitaaliseksi, on noussut esille aivan muita vaatimuksia verrattuna ’’normaaliin’’ arkeen ja työelämään.

Aina tavoitettavissa


Nykyään on oltava aina saatavilla ja oletetaan, että kun ollaan kotona, ollaan myös aina kykeneväisiä tekemään töitä. Työnantajan on helpompi ottaa yhteyttä etätyöntekijään ja kysyä jos he voisivat hoitaa vielä yhden pikkujutun vapaapäivänään vain siksi koska kaikki tarvittavat työvälineet ovat heti saatavilla. Moni asiakas kokee myös voivansa ottaa yhteyttä päivästä ja kellonajasta huolimatta ja odottaa saavansa välittömän vastauksen. Kynnys lähteä paikanpäälle kysymään on suurempi, kun kaiken voi hoitaa etänä. Onhan se tehokasta, mutta millä hinnalla?

Mitä vaikutuksia tällä on meidän jaksamiseen? 


Digitaalisuus vaikuttaa yli 90 prosenttiin palkansaajista digitaalisten sovellusten ja välineiden aktiivisena hyödyntämisenä. Muutos on ollut positiivista työn tehokkuuden, nopeatempoisuuden ja luovuuden lisääntymisen kannalta. Mutta kaikki tämä näkyy myös työn kuormittavuuden lisääntymisenä. Digitalisaation aikaan jaksamisongelmat ja kiireet ovat lisääntyneet. Monilla on myös enemmän niska- ja hartiasärkyä, mikä johtuu pitkälti työntekotavan radikaalista muuttumisesta.

Vinkkejä jaksamiseen istumatyössä: 

  1. Pidä kiinni rutiineista 
  2. Muista pitää taukoja säännöllisesti 
  3. Ergonomia auttaa eteenpäin 
  4. Yhteydenpito muihin 
  5. Fyysisestä kunnosta huolehtiminen 

Moni työ on nykyään digitalisaation takia istumista ja näytön tuijottamista ja lopulta sekin rasittaa ja uupumuksen takia omasta kehosta huolehtiminen jää taka-alalle. Tehokkuutta mitataan monilla mittareilla ja tehostetaan uusilla ohjelmilla. Maailmassa siirrytään jatkuvasti digitalisaation takia työskentelemään enemmän etänä. Omasta jaksamisesta digitalisaation kiireyttämässä maailmassa on tärkeää pitää kiinni. Muistakaa pitää hyvää huolta omasta kehosta ja mielestä!

Lähteet 

Mäkäräinen-Suni I. Powerpoint. Digitalisaatio ja digitalous. 2021.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *